Dette skal du tænke over, når du opretter en børneopsparing

ANNONCE

Der er rigtig mange forældre og bedsteforældre, der vælger at oprette en børneopsparing til de kære små. Det giver for mange god mening, men der er naturligvis også nogle, der vælger at bruge pengene på oplevelser i hverdagen, og disse er selvfølgelig også vigtige. Men hvad skal man egentlig tænke over, når man opretter en børneopsparing? Det kigger vi nærmere på her.

Du giver dit barn flere muligheder med en opsparing

Den helt klare fordel ved at oprette en børneopsparing til ens barn er naturligvis, at barnet får flere muligheder i fremtiden. Der er for eksempel mange unge mennesker, der benytter deres børneopsparing til at betale indskuddet i deres første lejlighed, når de skal flytte hjemmefra. Med en børneopsparing har barnet altså sandsynligvis råd til at flytte i en bedre lejlighed.

Derudover er der mange unge, der får glæde af børneopsparingen i et sabbatår, hvor de gerne vil ud at rejse for at lære mere om både dem selv og verdenen. Det kan ligeledes være, pengene bliver brugt på et studie i udlandet eller på en selvbetalt uddannelse herhjemme.

Det skal du være opmærksom på med en børneopsparing

Når du oprettet en børneopsparing, er der en lang række forskellige regler, du skal være opmærksom på. Dem kan du læse om her. Derudover skal du i høj grad overveje, hvorvidt børneopsparingen skal kunne hæves, når dit barn fylder 18 år, eller når vedkommende fylder 21 år. Der er fordele og ulemper ved begge løsninger, så du skal blot gøre op med dig selv, hvad du finder mest fornuftigt.

Fordelen ved at kunne hæve børneopsparingen som 18-årig er, at man eksempelvis kan bruge den til at finansiere et kørekort med. Vælger man at flytte hjemmefra, når man fylder 18, er der ligeledes det føromtalte indskud, opsparingen kan bruges på.

Det ”farlige” ved denne løsning er, at 18-årige som regel er en mindre fornuftige, end 21-årige er. Der er således en del forældre, der frygter, at børneopsparingen går op i hat og briller, hvorimod en 21-årig måske vil bruge pengene lidt mere fornuftigt. Som forælder skal man altså overveje, hvad man synes, der giver bedst mening.

Overvej at investere børneopsparingen

Grundet inflation kan du risikere, at børneopsparingen falder en del i værdi i løbet af 18 eller 21 år. Derfor kan det ofte give god mening at investere en børneopsparing i stedet for blot at lade pengene stå på en bankkonto.

I mange banker er det muligt at oprette en børneopsparing, hvor en del af beløbet bliver investeret i aktier. På den måde kan du være heldig at se dit barns børneopsparing vokse til meget mere, end du selv ville kunne have sparet sammen. Til gengæld kan du naturligvis også være så uheldig, at investeringerne fejler, og dit barn derfor efterlades med mindre, end du havde planlagt. Det er altså en afvejning af, om du synes, det er risikoen værd.