Alt om varmepumper 

Har du nogensinde undret dig over, hvordan en varmepumpe fungerer? Hvad med det du har derhjemme, hvordan får du egentlig varme pumpet rundt i dit hjem? Nu kan du lære meget mere om varmepumper og måske endda blive klogere på, hvilken varmepumpe der egner sig bedst til dit hjem. Læs videre og lær meget mere om varmepumper.  

Varme og energi er det, der får universet til at løbe rundt. Det er det, vi alle består af. Mere nede på jorden kan vi sige, at varmeenergi er det, der gør, at vi kan leve et liv, hvor vi ikke behøver bekymre os om at fryse. Men hvor kommer varmen egentlig fra? Den kan da ikke bare opstå ud af det blå? 

Måske bor du i et hjem med radiator, så er det varmt varm fra fjernvarmeværket, der ryger direkte ind i husets årer og holder hjemmet varmt. Hvis det er elektriske radiatorer, så er det elektrisk energi, der omdannes til varmeenergi.  

Varmepumper derimod er et lille varmeanlæg, der trækker iboende energi ud af enten luft eller jord for så at pumpe den ind i dit hjem. En varmepumpe er smart, fordi den trækker energien ud af sine omgivelser i stedet for, at du skal hente varmen langt væk fra. Den fungerer lidt på samme måde som et køleskab, der suger energien ud af et lukket rum, men samler det et andet sted bagpå.  

Varmepumper i alle slags 

Der findes mange slags varmepumper på markedet, og der er fordele og ulemper ved dem alle sammen. En af de mest populære på markedet er væske-til-vand varmepumpen. Den er bedre kendt som jordvarme. Den trækker den energi, der lagres i jorden ud og bruger den til at varme vandet i din bolig op med.  

Så er der luft-til-vand varmepumpen, der i stedet for at trække energien ud af jorden, trækker den ud af luften i stedet for. Sådan en varmepumpe fylder væsentlig mindre end en varmepumpe med jordvarme, og den er ideel til mindre boliger. 

Til sidst er der så en lufttilluft varmepumpe, der også trækker energien ud af luften, men i stedet for at varme vand op med den, så varmer den luften direkte. Det betyder også, at den fungerer den anden vej. Hvis du vil have dit sommerhus afkølet om sommeren så er en luft-til-luft varmepumpe ideel fordi den kan trække energien ud af luften indendørs også. Derfor er det en fremragende helårsløsning med masser af muligheder. 

Sæt den langt fra soveværelset 

Vær opmærksom på at varmepumper ikke er den lydløse løsning på dine varmeproblemer. En varmepumpe uanset størrelse vil altid afgive lidt støj og nogle mere end andre. Derfor er det en god idé at placere den et sted, hvor den ikke er til gene for nogen, eksempelvis langt væk fra soveværelset. Så kan I sove trygt om natten.  

De miljømæssige fordele er store, så du har rig mulighed for at spare på andre måde, særligt pengepungen. I forhold til eksempelvis et oliefyr kan du spare op imod halvdelen af dine varmeudgifter ved at investere i en varmepumpe.